Tam tikri maisto produktai gali padėti pagerinti mūsų medžiagų apykaitą. Kuo greitesnė medžiagų apykaita, tuo daugiau kalorijų sudegina organizmas, todėl būna lengviau išsaugoti optimalų svorį arba atsikratyti nereikalingų kilogramų. Taigi, pristatome jums keletą maisto produktų, kurie gerina medžiagų apykaitą.
Daug baltymų turintis maistas
Daug baltymų turintis maistas, toks kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, ankštinės daržovės, riešutai ir sėklos kelioms valandoms gali pagreitinti medžiagų apykaitą. Taip yra dėl to, kad šie maisto produktai skatina organizmą naudoti daugiau energijos jiems suvirškinti. Šis procesas yra žinomas kaip maisto terminis efektas. Terminis efektas yra susijęs su kalorijų, kurių organizmui reikia virškinimo, maisto įsisavinimo ir maiste esančių maistingųjų medžiagų apdorojimo procesams, kiekiu.
Atlikti tyrimai rodo, kad daug baltymų turintys maisto produktai labiausiai padidina maisto terminį efektą. Pavyzdžiui, tokie produktai medžiagų apykaitą padidina 15–30 %, lyginant su angliavandeniais arba riebalais, kurie medžiagų apykaitą padidina, atitinkamai, 5–10 % ir 0–3 %.
Geležies, cinko ir seleno turintis maistas
Geležis, cinkas ir selenas mūsų organizme atlieka skirtingas funkcijas, tačiau visos jos vienodai svarbios. Be to, visi šie mikroelementai turi vieną bendrą bruožą – visų trijų reikia tinkamai skydliaukės, kuri reguliuoja mūsų medžiagų apykaitą, funkcijai.
Kaip rodo atlikti tyrimai, jei maiste trūksta geležies, cinko ar seleno, dėl tokios mitybos gali sumažėti skydliaukės gaminamų hormonų kiekis. O tai gali sulėtinti medžiagų apykaitą. Siekiant, užtikrinti optimalią skydliaukės funkciją, į savo mitybos racioną vertėtų įtraukti tokius maisto produktus kaip mėsa, jūros gėrybės, ankštinės daržovės, riešutai ir sėklos.
Čili pipirai
Kapsicinas, cheminė medžiaga, kuri yra randama čili pipiruose, gali padėti pagerinti medžiagų apykaitą, padidinant sudeginamų kalorijų ir riebalų kiekį. Tiesą sakant, 20 mokslinių tyrimų rezultatai parodė, kad kapsicinas gali padėti mūsų organizmui kasdien sudeginti apie 50 papildomų kalorijų. Be to, kapsicinas gali padėti sumažinti apetitą.
Kava
Atlikti tyrimai rodo, kad kavoje esantis kofeinas gali pagreitinti medžiagų apykaita net 11 %. Iš tiesų, net šeši skirti tyrimai parodė, kad žmonės, kurie kasdien suvartoja bent 270 mg kofeino (arba, atitinkamai, išgeria tris puodelius kavos), per dieną sudegina papildomas 100 kalorijų.
Be to, kofeinas gali padėti mūsų organizmui sudeginti riebalus tam, kad jis gautų daugiau energijos. Jis taip pat yra ypatingai veiksmingas gerinant treniruočių efektyvumą.
Arbata
Remiantis atliktų tyrimų rezultatais, kofeinas ir katechinas, kuris yra randamas arbatoje, gali veiksmingai paspartinti medžiagų apykaitą.
Pavyzdžiui, geriant žaliąją ir ulongo arbatą, medžiagų apykaita gali suaktyvėti 4–10 %, o tai gali padėti sudeginti papildomas 100 kalorijų per dieną. Taip pat šios arbatos padeda veiksmingiau organizmui panaudoti jo sukauptus riebalus energijai gauti, todėl tokiu būdu sudeginamų riebalų kiekis padidėja iki 17 %.
Ankštinės daržovės
Ankštinės daržovės, tokios kaip lęšiai, žirniai, avinžirniai ir pupelės, lyginant su kitu augaliniu maistu, savo sudėtyje turi didelį kiekį baltymų. Atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad dėl didelio baltymų kiekio ankštinės daržovės gali padėti sudeginti daugiau kalorijų.
Ankštinėse daržovėse yra pakankamai daug maistinių skaidulų, kurias mūsų organizmas gali panaudoti žarnyne esančių gerųjų bakterijų maitinimui. Savo ruožtu šios gerosios bakterijos gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis, galinčias padėti organizmui sukauptus riebalus panaudoti energijos gamybai ir išsaugoti normalų cukraus kiekį kraujyje. Be to, ankštinėse daržovėse yra ir daug arginino – amino rūgšties, kuri skatina angliavandenių ir riebalų pavertimą energija.
Žinoma, tai nėra vieninteliai medžiagų apykaitą skatinantys maisto produktai. Nereikėtų pamiršti, kad savo kasdienės mitybos racioną rekomenduojama praturtinti tokiais prieskoniais kaip imbiero milteliai ar kajeno pipirai, jūros dumbliais, obuolių actu, kokosų aliejumi, vandeniu ir kt. Tinkamai subalansavę mitybą ne tik pagerinsite savo medžiagų apykaitą, fizinę sveikatą ir bendrą savijautą, tačiau taip pat sustiprinsite ir imuninę sistemą.